Menekülj okosan! – MigrAction

Menekülj okosan! – MigrAction – fotó: Bartha Máté

interaktív színházi társasjáték

a Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság produkciója

 

Az előzmények

Magyarországon 2015-ben 177.135 menedékkérelmet nyújtottak be, a három legnagyobb kibocsátó ország: Szíria, Afganisztán és Irak – háborús övezetek. Ezzel Magyarország a második a benyújtott menedékkérelmek számát illetően Európában, Németország után.

2015-ben 2.393 kérelmező volt őrizetben, vagyis fogdán, és nem nyitott menekülttáborban.

Tavaly több mint 1,2 millió ember érkezett Európába.

Több mint 3.700-an haltak meg a Földközi tengeren.

A Political Capital elemzése szerint a bevándorlókkal szemben érzett előítéletesség és a jóléti sovinizmus magasnak mondható. Lengyelország és Szlovénia kivételével a térségi országok mindegyikében 30% feletti a bevándorlást ellenzők aránya, a legelutasítóbb állam Magyarország (52%). Az elemzők szerint a régióban a bevándorlás-ellenesség nem a migránsokkal való együttélésen, hanem elsősorban az ismeretlentől való félelmen alapul.

Menekülj okosan!

Az előadás a The Great Escape című társasjátékon alapul, amelyet az Amnesty International angol szervezete fejlesztett ki. Az interaktív színházi társasjátékban négy csapat foglal helyet a nézőtéren: négy család, vagyis egy falu közössége. A csapatok menekülni kényszerülnek, mert a falujukat elpusztította a polgárháború. A játék első részében a háborús övezetből való kijutás a céljuk, majd a túlélés a menekülttábor feltételei között, és a kitoloncolás elkerülése. Útjuk során a játékosok súlyos döntéseket hoznak, amelyek következtében időt veszítenek, vagy embereket hagynak hátra.

Rezai Mohammed Amin fiatal afgán menekült egyedül maradt a háborús övezetben, ezért hozzácsapódik a játékosok közösségéhez – velük menekül, de mégsem teljes jogú tagja a csapatnak. Vajon ér-e annyit az ő élete is, mint a többieké?

Az alkotók célja, hogy a játékon keresztül alapvető emberi jogi dilemmák átgondolására bírják a közönséget. Ezek a döntési helyzetek a játékban a menekültek sorsához kapcsolódnak, de sokkal általánosabb kérdéseket vetnek fel a demokrácia vagy a diktatúra működése, az önbíráskodás vagy a szolidaritás, a tolerancia és a befogadás vagy éppen a kirekesztés kapcsán.

Az előadásban a Magyar Helsinki Bizottság szakértője, Iván Júlia vesz részt játékvezetőként és szakértőként. Ő köti össze a játékot a valósággal; segít értelmezni a menekültek élethelyzeteit, problémáikat, körülményeiket és valós információkkal szolgál a jogi környezetet illetően.

Az előadás – a Szociopolyhoz hasonlóan – diákok és felnőtt nézők érdeklődésére is számot tart.

Résztvevők:

Szöveg: Fábián Gábor

Dramaturg: Ivanyos Ambrus

Látványtervező: Schnábel Zita

Szakértő, játékvezető: Iván Júlia (jogász, Magyar Helsinki Bizottság)

Szereplők: Kurta Niké, Fábián Gábor, Rezai Mohammed Amin

Asszisztens: Szabó Julcsi

Konzulens: Bass László

Produkciós vezető: Trifonov Dóra

Rendező: Fábián Gábor

Bemutató: 2016. május 20. 19:00

Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház, 123-as labor (Budapest II., Jurányi utca 1.)

 

Továbbiak...