Pokolra kell annak menni

Pokolra kell annak menni

a Mentőcsónak diákcsoportjának osztályteremszínházi előadása

„Mi a tehetség sorsa Magyarországon?”

A produkciót Czeizel Endre kutatásai ihlették, aki azt vette észre, hogy háromszáz évre visszamenőleg a magyar tehetségek 90%- külföldön kamatoztatta a tehetségét, illetve azt, hogy tragikusan sanyarú sorsuk volt. Ez a helyzet azóta nem nagyon változott. Vajon mi kell ahhoz, hogy ezt a tradíciót felszámoljuk? A Pokolra kell annak menni című produkcióban olyan fontos kérdéseket kívánunk feltenni, mint pl. a tehetség és a társadalom egymásra gyakorolt hatása. Vajon a tehetség képes-e utat törni magának egy olyan közegben, ami nagyon gyakran korlátozza? Milyen falakba kell ütközni ahhoz, hogy végül arra az elhatározásra jussunk: elhagyom Magyarországot? És mi lesz azokkal, akik itt maradnak?

A kivándorlásról már több előadás is született. Minket most elsősorban az a kérdés érdekel, hogy mit tehet az, aki marad? A Mentőcsónak ifjúsági csoportjával közösen készítünk előadást a problémáról, így a diákok véleménye alakítja a darabot. Ők választják ki azokat a tehetséges magyarokat, akiknek a sorsát megjelenítjük az előadásban. A teljesség igénye nélkül mutatjuk meg magyar géniuszaink életének hányattatott szakaszait, lesznek köztük írók, költők, orvosok, tudósok, akikre büszkék lehetünk, de arra semmiképp, ahogy elbántak velük. A sorsokat a diákokkal közösen dramatizáljuk kiválasztva az életutak egy-egy meghatározó pillanatát, amiket összefűzve a tanulók jelenkori dilemmáival, személyes félelmeikkel, kétségeikkel mutatunk meg.

Az előadás 14 évesnél idősebb diákoknak szól. A projekt célja, hogy az új generációt is megszólaltassuk egy olyan kérdésben, amelynek tétje az ő jövőjük is, és hogy aktív társadalmi jelenlétre bátorítva kimozdítsuk őket a passzivitásból. Az előadásra elsősorban diákcsoportok jelentkezését várjuk, de a felnőtt érdeklődőket is örömmel fogadjuk.

Alkotók:

Játsszák: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Stangl Franciska, Szepes Anna

Asszisztens: Tési Dóra

Csoportvezető: Pass Andrea

Továbbiak...