Újvilág

Újvilág – fotó: Dömölky Dániel

a Mentőcsónak Egység és a FÜGE közös előadása

Szereplők: Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia, Kovács Lehel, Porogi Ádám, Hajduk Károly

A rendező munkatársai: Sápi Dalma, Tési Dóra

Író, rendező: Pass Andrea

Korhatár: 16+

Történetünk főszereplője, Kata, a 16 éves lázadó kamasz, szülei válását követően a korábbi gazdag környezetből egy lakótelepre kerül, ahol számára ellenséges fiatalok élnek. Kiderül, hogy az eleinte ijesztő srácok bármikor bármiben segítenek a családfő nélkül maradt anyának és lányának. Kata új barátain keresztül olyan szélsőséges eszmékkel találkozik, amiket képes szembeállítani szülei szabadelvű nevelési módszereivel és azok kudarcával. A sorsában rokon, érzelmileg sebzett három fiatal egymásra talál.

Együtt növesztik fékezhetetlen haraggá sérelmeiket, és keresik azok irracionális célpontjait. A harc az ellenség ellen egyre durvább eszközöket követel, amit úgy tűnik, már a szülők sem képesek megállítani. Az előadás olyan fontos kérdést is feszeget, mint a múlt eltagadása, amit a történetben a felnőttek képviselnek.

A cselekmény 1999-ben játszódik, abban az időszakban, amikor az előadás célközönsége, a középiskolás diákok születtek. A nekik tartott előadásokat beszélgetés követi.

Az előadás hossza: 90 perc (+45 perc beszélgetés)

Bemutató: 2015. március 23. 19:00 Jurányi Inkubátorház

2015-ben az Újvilág című előadás kapta a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját ifjúsági kategóriában „az alkotók érzékeny problémafelvetéséért; az alaposan átgondolt, precíz és didaxis kerülő írói-dramaturgi munkáért; a könnyed térkezelésért; az ökonomikus, színészcentrikus rendezésért és az öt szereplő lenyűgöző játékáért”.

Továbbiak...